Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarına Yönelik Bilgisayar Programlama Öğretiminde Alternatif Yöntem ve Araçlar Semineri I

27-31 Ekim 2014 tarihleri arasında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE) 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmıştır. Etkinlik kapsamında, seminer konularına, çocukların eğitiminde önemli yer tutan temel pedogojik kavramların anlatılmasıyla başlanmış ve çocuklara programlama nasıl öğretilebileceği pedagojik açıdan incelenmiştir. Konu başlıkları şöyle sıralanabilir:

  • Çocuklar Nasıl Öğrenir?
  • Çocuklara Nasıl Programlama Öğretilir?
  • Programlama Öğretimine Yönelik Hangi Öğretim İlke ve Yöntemleri Kullanılabilir?

Daha sonra programlama öğretimi için kullanılan araçlar anlatılmış ve son yıllarda çocuklara programlama öğretilirken kullanılan en yaygın 4 araçtan bahsedilmiştir. Bu araçlardan Scratch ve Small Basic ile temel programlama prensiplerini, Alice ile 3D grafik programlamayı, App Inventor ile de Android tabanlı mobil programlamayı öğretmek için uygulamalı olarak anlatılmıştır.

Birinci seminerimiz ardından yoğun talep nedeniyle yeni bir semineri 16-20 Şubat 2015 tarihleri arasında yine Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE) 3. ve 4. sınıf öğrencilerine bu sefer daha kalabalık bir grupla yaptık.

PROJE AYRINTILARI


Çocuklara Programlama Nasıl Öğretilir?

Çocuklara Programlama Nasıl Öğretilir? Projesi, Kırıkkale Üniversitesi ve TÜBİTAK`ın destekleriyle Bilişim Teknolojileri(BT) Ögretmenlerine yönelik bilgisayar programlama öğretiminde kullanılan alternatif yöntem ve araçların anlatılacağı bir etkinliktir.

Projede yapılması planlanan etkinlikleri (örnek olarak görsel programlama araçlarından Scracth programlamayla ilgili etkinlikler), Kırıkkale ilinde görev yapan 5 (beş) öğretmenle Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Bilgisayar Laboratuvarında yapılacaktır.

Proje, devlet ve özel okullarda görev yapan Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinden belirlenen 25 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilecektir. Projeye katılacak öğretmenlerin çalışmalara/etkinliklere katılabilmeleri için gerekli olan izin konusunda sıkıntısı yaşamamaları hususunda İl Milli Eğitim Müdürlükleriyle gerekli yazışmalar da yapılacaktır.