Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Akreditasyon Programı Değerlendirme Takımı Üniversitemizde
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında Üniversitemize gelen YÖKAK KAP Değerlendirme Takımı, değerlendirme ziyaretleri öncesinde Kurum Kalite Komisyonumuz ile Politika ve İzleme Kurullarımızın üyeleri ile bir araya geldi.
KAP Değerlendirme Takımı Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni başkanlığında Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan toplantıya Akademik Değerlendiriciler Prof. Dr. Adnan Çalık, Prof. Dr. Cansu Alpaslan, Prof. Dr. Mete Özcan, Prof. Dr. Yakup Poyraz ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kürşat Öksüz, İdari Değerlendirici Kalite Koordinatörü Gülcan Akpınar, Uluslararası Değerlendirici Prof. Dr. Elisabed Bzhalava, Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan ile Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Kalite Komisyonumuz ile Politika ve İzleme Kurullarımızın üyeleri katıldı.
YÖKAK ve çalışmaları ile KAP hakkında bilgi veren KAP Değerlendirme Takımı Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, “Değerli meslektaşlarım, hepiniz hoş geldiniz. YÖKAK adına Kırıkkale Üniversitesini KAP çerçevesinde değerlendirmeye gelmiş bir ekibiz. Biz denetçi değil, değerlendiriciyiz. Gittiğimiz kurumların güçlü ve gelişmeye açık yanlarına dışarıdan farklı bir gözle bakarak, gördüklerimizi yapıcı bir eleştiri şeklinde raporluyoruz. YÖKAK kurulalı 10 yıl oldu ve bu sürede kendini çok geliştirdi. Bu gönüllü bir çalışma. Ülkemizin üniversitelerinin, dünya çapında daha iyi yerlere gelmesi için takım arkadaşlarımız bu işi beklentisiz bir şekilde yapıyor. Ülkemizin beşeri sermeyesinin daha iyi olması için gayret ediyoruz. Amacımız; elimizdeki sınırlı kaynakların daha etkin kullanımını sağlayacak sistemlerin tasarlanması, izlenmesi ve iyileştirilmesidir. Kurumsal akreditasyon değerlendirmesi; liderlik yönetişim ve kalite, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, uluslararasılaşma ile toplumsal katkı ana başlıkları altında 46 başlıkta yapılarak kurumun olgunluk düzeyi belirleniyor. Değerlendirme sonucunda kurumlar; iki yıl koşullu akreditasyon veya beş yıl tam akreditasyon alıyor. Ya da kuruma biraz daha hazırlanması gerektiği söylenebiliyor.” dedi.
KAP Değerlendirme Takımı Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni’nin konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, Üniversitemizin akreditasyon çalışmalarını detaylı bir şekilde KAP Değerlendirme Takımı üyelerine anlattı.
Üniversitemizin kalite ve akreditasyon çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Yükseköğretim Kalite Kurulunun Kurumsal Akreditasyon Programı Dış Değerlendirme Takımı’nın Değerlendirme Başkanı ve üyeleri, şu anda Kırıkkale Üniversitesinin kalite ile ilgili yönergesini incelediniz. Burada gördüğünüz üzere bizim Kalite Komisyonumuz 11 kişiden oluşmaktadır. Komisyon; öğrenci temsilcisi, Genel Sekreter, Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve ilgili akademik personelden oluşuyor. Bizim, YÖKAK’ın 4 ana başlığı olan liderlik yönetişim ve kalite, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı çalışmalarına yönelik politika ve izleme kurullarımız var. Bunların yönergesi ve çalışma usul esasları da senatomuzdan geçirilip çalıştırılıyor. Politika ve İzleme Kurulunun koordinasyonunu sağlayan arkadaşlarımız ve üyeleri de şu an buradalar. Kurul üyeleri, aynı zamanda kalite komisyonumuzun da üyeleridir. Onlar sayesinde komisyonlar arası iletişimi daha kolay sağlıyoruz. Web sayfamızı incelerken fark etmişsinizdir. Rektörümüz, danışmanlarını yine YÖKAK’ın izleme ve değerlendirme kriterlerine uygun olarak ilgili alanlarda yaptı. Biraz önce sizin ifade ettiğiniz eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, uluslararasılaşma ve liderlik, yönetişim ve kalite başlıkları altında çalışma yapan tüm arkadaşlarımız buradalar. Yine sizin ifade ettiğiniz kalite alt komisyonlarımız Kurum İç Değerlendirme Raporu’nun hazırlanmasında görev alıyorlar ve üç aylığına hazırlıklarını tamamlıyorlar. Üniversitemizin kalite konusunda oldukça iyi bir ivme içerisinde olduğunu söylemek isterim. Biz bütün basamakları ifade ettik ama ben kısaca Rektör Hocamızın, 2011 ile 2016 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı dönemdeki iki tane örnek çalışmayla sunumumuza başlamak istiyorum. Biri AR-GE kanunun çıkarılması; öğretim üyelerinin yaptığı bilimsel faaliyetlerin, teknoloji transferi yoluyla sektöre aktarılması sonucunda elde edilen gelirlerin öğretim üyelerine doğrudan dağıtılması konusundaki gayretleri. İkincisi de üniversite camiasında 7+1 veya 3+1 şeklinde tanımlanan, özellikle mühendislik ve temel bilimlerde başlayıp daha sonra spor bilimlerine ve yüksekokullara da dahil edilen işletmede mesleki uygulama çalışması. Öğrencilerin, bir yarıyılı işletmede geçirilmesi ve bunun finansmanının da yine kamu tarafından sağlanıyor olmasını sağlayan mevzuat düzenlemelerini Rektör Hocamız, Üniversitemize gelmeden önce geliştirmişti.” dedi
Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, konuşmasının devamında Kalite Güvence Sistemi, Kalite Komisyonunun Kalite Güvence Sistemi içerisindeki ve karar alma süreçlerindeki yeri, Üniversitemizin stratejik hedefleri ve bu hedeflerin bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri içerindeki yeri, eğitim-öğretim süreçleri , araştırma- geliştirme süreçleri, toplumsal katkı süreçleri, idari süreçlere kurumunun yönetsel yaklaşımı, sürekli iyileşme yaklaşımı ve bu kapsamda elde edilen sonuçlar ile YÖKAK değerlendirme ölçütlerine ilişkin çalışmalar ve güncel bilgiler hakkında bilgi verdi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın sunumu sonrasında Politika ve İzleme Kurullarımızın üyeleri; araştırma- geliştirme, toplumsal katkı, liderlik yönetişim ve kalite, eğitim-öğretim çerçevesinde Üniversitemizde yapılan çalışmaları anlattı.
KAP Değerlendirme Takımı, programın devamında Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Senato ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşme yaptı.
Görüşmede, YÖKAK Değerlendirme Ölçütleri de dikkate alınarak Üniversitemiz tarafından oluşturulan Kalite Güvence Sistemi, stratejik hedeflerimiz ve bu hedeflerin bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri içerindeki yeri, eğitim-öğretim, araştırma, toplumsal katkı ve idari süreçlerde Üniversitemizin yönetimsel yaklaşımı, sürekli iyileşme yaklaşımı ve bu kapsamda elde edilen sonuçlar konuşuldu.